D Vitaminin asıl kaynağı güneş ışığıdır, yiyecekler ve kas içi enjeksiyon, damla veya tablet takviye olarak da alırız.
Yiyecekler yoluyla aldığımız D vitamini vücutta hidroksilasyon reaksiyonları ile aktif formuna çevrilip kullanılır. Bu noktada güneş ışığına gereksinim vardır. Bunun için haftanın 3 günü 10–15 dk güneş kremi olmadan yüz, kol, bacak ve sırttan güneş ışığı almak yeterli olabilir. Cam arkasından alınan ultroviyole ışık vitamin D sentezini sağlamaz. Koyu renk tenlilerinde pro-vit D’ yi aktifleştirebilmesi için daha uzun süreye gereksinimi vardır.
D Vitamini ne işe yarar?
- D vitamini aktif formu calsitrol, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimi ve böbreklerden de geri emilimi için gereklidir. Bu tutulumlar kan kalsiyumunu arttırarak kas kramplarını (hipokalsemik tetani) önler.
- Bağışıklık sistemi düzenleyicisidir. Özellikle otoimmün hastalıklarda vücuttaki deposu önem taşır.
- Sağlıklı kemik gelişimi ve korunması için önemlidir.
- Soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
- MS (multiple sklerosiz) hastaları için önemlidir ve hastalığın görülme riskini azalttığına dair çalışmalar mevcuttur.
- İlerleyen yaşlarda beyin fonksiyonlarını koruyucu etkisi vardır.
- Sağlıklı kilo da olabilmeniz için gereklidir. Yüksek kilolu insanlarda kan kalsiyum düzeyi daha düşüktür.
- Astım semptomlarının sıklığı ve şiddetini azaltıcı etkisi vardır.
- Kadınlarda romotoid artirit gelişme riskini düşürür.
- Gün içinde sayısız kaynaktan maruz kaldığımız radrasyona karşı koruyucudur.
(Radrasyon hücre DNA ve RNA yapısına zarar vericidir.)
- Düşük D Vitamini düzeyi kalp krizi riskini arttırır.
- Birçok çalışmanın desteklediğine göre yeterli düzeyde vitamin D deposuna sahip olmak kanser gelişme riskini düşürmektedir.
- Yüksek D vitamini düzeyinin tüberküloz, korona virüs gibi solunum sistemi tutulumu olan hastalıklarda iyileşme sürecini desteklediğine dair bilimsel çalışmalar vardır.
- Özellikle artirit, diyabet (şeker hastalığı) ve kronik hastalıkları olan bayanların kış aylarında vitamin D düzeyine baktırması ve gerekiyorsa takviyesini alması önemlidir.
GÜNLÜK GEREKSİNİMLER NE ÖLÇÜDE?
Bu yaşanılan coğrafyaya ve mevsime göre çeşitlilik gösterse de genel öneriler:
0–12 ay | 400IU |
1–70 yaş | 600IU |
70 + yaş | 800IU |
Gebe ve Emzikli | 600IU |
Hangi Besinler ile Alabiliriz?
- Vücut güneş ışığı aldığında D vitamini sentezler ve AZ sayıda besin direk aktif olan vitamin D’ yi içerir. Bu nedenle, birçok besin D vitamini ile zenginleştirilmiştir. (Özellikle güneş ışığından az faydalanılan ülkelerde)
- Ton, somon, uskumru gibi yağlı balıklar en iyi D Vitamini kaynağıdır.
- Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta sarısı az miktarda içerir.
- Özellikle ultroviyole ışığı maruz kalan mantarlarda bir miktar içermektedir. Bunlarda ki formu (D2) ergokalsiferoldur ve güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.
- Amerika’ da çoğu süt litre başına 400 IU vitamin D ile zenginleştirilmiştir. Ülkemizde zenginleştirilmiş formda süt bulunmaktadır.
- Ayrıca bazı marka bitkisel sütler (badem, soya, fındık, pirinç), kahvaltılık gevrekler, portakal suyu, yoğurt ve margarinlerde zenginleştirilen ürünler arasındadır.
- D Vitamini ihtiyacını yiyeceklerle alabilmek kimilerimiz için güç olabilir. Depolanabilir bir vitamin olan D vitamininin azalma belirtileri başladığında takviye edilmesi genel sağlığımız için oldukça önemlidir.