Diyet & Diyetisyen

1) Saatinizi 20 dk.‘ya kurun. Burada önemli olan yiyecekleri yavaş tüketip doygunluk sinyallerinizin algılanmasını sağlayacak vakti vücudunuza vermenizdir. Bolca çiğneyerek besinin fiziksel parçalanması için sonuna kadar sabredin; çünkü besinlerden aldığımız haz ağzımız da olduğu süre kadardır.

2) Gece uykunuzun 1 saat fazla olması size yılsonunda 6.5 kilo verdireceğinden emin olabilirsiniz. Çünkü uyanık kalmak isteyen metabolizma, sizi akılsızca yapılan yeme ataklarına sürükler. Oysa bunun yerini vücudun ertesi güne kendisini hazırlaması için bir fırsata çevirecek olursanız metabolizmanız ertesi gün kendini yavaşlatmayarak sizi ödüllendirecektir.

3) Kaçınılmaz son. Daha fazla sebze ve meyve tüketin. İçeriğindeki lifler ve yüksek su oranı sayesinde hem selülit düşmanı olacak hem de tokluğunuzun süresini uzatacak bununla da yetinmeyip bağırsaklarınızın da düzenli çalışmasını sağlayıp sizi daha zinde ve keyifli kılacak. Yalnız salataların orijinal tadını almanızı baskılayan yoğun yağ içeren soslar yerine limon, sirke belki birazda nar ekşisini tercih edin.

4) Çorbanın yazı kışı yoktur. Çorba inanılmaz bir diyet destekleyicisidir. Tabi sizden isteğim çorbalarınıza yağsız et suyu, kemik suyu ya da ilik suyu gibi sağlıklı içerikler ile tadını arttırmayı seçmeniz olacaktır. Kremadan uzak durmanız diyet sırasında daha iyidir. Çorbaya öğünlerde yer vermeniz hem yemek yeme hızınızı kesecek hem de doygunluk sinyallerinin beyne ulaşması için ihtiyacınız olan zamanı size verecektir. Türk mutfağı aslında çok sağlıklı ve çok zengin bir mutfak çorbanıza erişte, kurubaklagiler, sebze parçaları ekleyerek sevdiğiniz tadı yakalayabilirsiniz.

5) Tam tahıllı besinler kilo vermede sizin gizli silahınız. Karabuğday, arpa, kepekli pirinç, kinoa ya da yulaflı, çavdarlı, tam buğdaylı, karabuğdaylı, nohutlu v.b. unlar ile yapılan ekmekler sağlıklı seçeneklerden. Uğraşmadan sadece malzemeleri içine atarak makinenizde kendi ekmeğinizi hazırlayabilir ya da eve dönüş yolunda taze taze fırından tam tahıllı ekmeğinizi alabilirsiniz.

6) Giymekten zevk aldığınız ve size zamanında çok yakışan bir giysinizi dolabınızda görebileceğiniz bir yere koyun ve bu size her sabah amacınızı hatırlatsın. Amacınız sizi hedefe götüren en önemli araçtır.

7) Baktınız beslenme programınızda her şey yolunda ilerliyor. Kendinize bir ödül verip özlediğiniz besinleri tüketin. İnanın zamanla isteklerinizin nasıl sağlıklı yönde farklılaştığına sizde şaşıracak ve kendi kendinizi tebrik edeceksiniz.

8) Her şeyin bir muadili vardır. Şekeri hayatınızdan olabildiğince uzaklaştırmaya çalışın örneğin dondurmaya dayanamıyorsanız evde yoğurdu küçük taneli ya da sevdiğimiz meyveleri küp küp doğrayıp bal, tarçın, kakao hatta taze zencefil bile olabilir karıştırıp dondurun.

9) Tükettiğiniz sandviçleri birazda şarküteri ürünleri ile doldurmak yerine yağı süzülmüş ton balığı ve yeşillikler ya da birkaç dilim görünür yağı alınmış pastırma ve az yağlı peynirler ile hazırlamayı deneyin.

10) Alkol alımınızı sosyal içicilik düzeyinde tutun örneğin kadınlar için 1, erkekler için 2 kadeh alkol oranı düşük içki tercih edin. Çünkü alkol oranı yükseldikçe kalorisi de artacaktır.

Örneğin          1 şişe bira (330 cc) = 140 kkal

1 kadeh şarap(120ml) =120 kkal

1 kadeh bacardi (75ml) = 120 kkal

1 kadeh votka (%40 alkollü) 100ml =  230 kkal

1 kadeh viski (%43 alkollü) 100ml = 250 kkal

1 shot tekilla (%45 alkollü) (30 ml) = 75 kkal

11) İş yerinde boş kaldığınızda kremalı veya şekerli içecekler yerine kendi aroması olan bitki veya meyve çaylarına öncelik verin. Böylece size doygunluk sağlamayacak aksine kan şekerinizin hızlı yükselip düşmesine neden olup sizi yeme ataklarına sürükleyebilecek seçenekleri elimine etmiş olursunuz.

12) Yemek yemenize ara vererek çatal bıçağı birkaç saniyeliğine tabağınızın kenarına bırakın ve konuşmaya vakit ayırın.

13) Yemek yediğiniz tabağı küçük seçin böylece önünüzdeki tabak dolu haliyle sizi yeteri kadar yediğiniz duygusuna hazırlayacak.

14) Birkaç kez porsiyon kontrolüne dikkat ettiğiniz zaman bu zaman içinde otomatik bir hal alarak daha kontrollü yemek yemenize fırsat verecek örneğin avuç içi karesi büyüklüğünde bir börek sizin 2-3 dilim ekmeğiniz, 1 köfte kadar etiniz ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağınıza bedel olacak. Buda kontrol sizde deme .

15) Tabağınızda ki porsiyonun %80 ‘ni yemekte başka bir taktik olabilir.

16) 20 dk yürüyerek 100 kalori yakın ya da 30 dk. evi temizleyip 100 kalorinizle vedalaşın spor salonu üyeliğiniz olmasa da hayatınızda aktif ve hareketli olun.

17) Günde en az 2.5 l.t hatta 3 lt. su içmeye çalışın böylelikle metabolizmanız hızlanacak ve bağırsaklarınız rahatlayacaktır. İçinde ille de uyarıcı ve diüretik kafein olmasına gerek yok. Özellikle diyette yağ hücrelerinin parçalanabilmesi için bünyesine su alması gerek.

18) Stresten uzak kalmaya çalışın çünkü fazla stres vücudunuzun su toplamasına ve atıştırma ataklarına neden olur.

19) Pişirme yöntemleriniz fazla yağ içeriyorsa kızartma yerine fırında yağlı kağıt üzerinde pişirmeyi deneyin. Örneğin kızartma patates yerine fırında kızartılmış çıtır patatesi deneyin. 1 küçük boy patates = 1 dilim ekmek.

20) Görselinizi uyarın dolabı açtığınızda rafın en görünür yerinde hazırlanmış bir salata ya da mutfağa girdiğinizde masanın üstünde tüketmeye hazır meyveler bırakın.