Hamilelik Döneminde Beslenme

Doğacak olan bebeğinize verebileceğiniz en iyi hediye şüphesiz ki besleyici ve dengeli besinlerdir. Lezzetli ve besleyici besinlerden oluşan diyetiniz sizi zihinsel ve bedensel yorgunluktan uzaklaştırırken bebeğiniz içinde gelişim basamaklarını gerektiği gibi çıkmasını sağlar. Gebelik süresince tükettiğiniz besinler bebeğinizin gelecekteki beslenme alışkanlıklarını da etkiler.

Kadınların kilo alırken sevindiği tek zaman dilimi olan gebelikte toplam kan hacminiz %60 artar, uterus amniyotik sıvı ile dolar ve göğüsleriniz süt üretimine hazırdır. Bebeğiniz ise 2,7 ile 4,5 kilogram aralığında ağırlık kazanır. Vücudun tüm bu değişiklere ayak uydurabilmesi için beslenmenizde dikkate almanız gereken noktalar genel olarak şöyledir.

Günlük protein ihtiyacınız RDA (Recommended Daily Allowances) için 71 gramdır. Protein gelişen dokuların yapımı ve kan hacminizin artmasında rol alacaktır. 1-3 Porsiyon Et tüketmelisiniz (1 Porsiyon et = 90 g = 1 iskambil kağıdı destesi büyüklüğüdür). Ya da 2-3 Porsiyon Kurubaklagil tüketmelisiniz (1 Porsiyon kurubaklagil = ½ kase ).

Kalsiyum gereksiniminiz 1000-1300 mg (RDA) olacaktır. Kalsiyum vücudun sıvı dengesini düzenler ve henüz fetüs halindeki bebeğinizin kemik ve diş köklerinin oluşmasını sağlar. Günlük 3-4 Porsiyon Süt ve Süt Ürünleri tüketmeniz gerekecek. (Porsiyon=1 su bardağı)

Demir minerali sodyum, potasyum ve su ile kan hacminizin artmasına yardımcı olur ve anemiden korur. Günlük demir minerali ihtiyacınız 27 mg’dır. Bu değeri nasıl yakalayabilirsiniz? Et çeşitlerinizin yanına Koyu Yeşil Yapraklı Sebze ekleyebilirsiniz.

Folik asit, spina bifida’ yıda içeren nöral tüp defekti görülme riskini önlediği için gebelik sürecinde büyük önem taşır. Günlük gereksiniminiz 600 mcg(RDA) ile 800mcg aralığındadır. Birçok besin folat içerir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerden 2 kase, portakal, çilek, limon, domates, kavun gibi meyvelerden 1-1,5 kase, 1 kase kurubaklagil çeşitleri ya da 3 porsiyon tam tahıllı besinler folat gereksiniminiz için örnek olarak verilebilir.

Vitamin C taze ve olabildiğince az işlemden geçirilmiş haliyle birçok sebze ve meyvede bulunur. Vitamin C yaraların kolay iyileşmesi, kemik ve diş gelişimi ve metabolik yollardaki işlevleri ile önemlidir. Günlük gereksiniminiz 85 mg’dır(RDA). Portakal, çilek, limon, domates, kivi, kavun, patates, biber, yeşil sebzeler gibi besinlerden günlük olarak 3 Porsiyon tüketmeniz gerekecek. (1 Porsiyon=1/2 kase)

Su besinlerdeki bileşiklerin bebeğinize ulaşması için gereklidir. Gebelikte su alımı 3 litreye kadar yükselir. Ödem topluyorum deyip sakın su içmekten uzaklaşmayın aksine yeterli su alımı sizi kabızlık, hemoroit, ödem, idrar yolu ve mesane enfeksiyonlarından korur. Gebeliğinizin ilerleyen döneminde az su alımı erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini arttırır.

Gebeliğinizin ilerleyen döneminde az su alımı erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini arttırır.

Beyin ve sinir sisteminin daha iyi gelişebilmesi için vücudunuza gereken esansiyel yağ asitlerini tohumlar, taze kuruyemişler, yağlı balıklar ve salatalarınızda zeytinyağı kullanarak karşılamaya gayret edin.

Gereken içeriği aldığınızda hem bebeğiniz hayata güçlü bir başlangıç yapacak hem de siz gebelikten en az etkilenmiş olarak çıkacaksınız.

NİŞANTAŞI UZMAN DİYETİSYEN

ADIM ADIM NASIL BAŞLAYABİLİRSİNİZ?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore t dolore magna aliqua.

Hizmetleri İncele

Hizmetini Seç

Formu Doldur

Diyete Başla

ONLINE RANDEVU SİSTEMİ

Hemen Randevu Al

Nişantaşı Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven

Tavsiye Edenler

Mutlu Danışanlarımızdan, Sizler İçin Derlediğimiz Mutlu Mesajları. Danışan Yorumlarımız Revize Görmeden Direkt Olarak Yayınlanmaktadır.

Nişantaşı Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven

Aklınızda Soru Mu Var?

Aşağıdaki form aracılığıyla hemen anlık iletişime geçin, en kısa sürede size yanıt verelim.