Diyet & Diyetisyen

Havaların soğuduğu ve erken karardığı kış aylarında yemek yemek hatta yüksek kalorili besinleri tüketme isteğimiz artar. Kışın simgesi ve sağlıklı bazı popüler besinlere daha yakından bakarsak:

 

Kestane

Hafif tatlı ve gevrek sokak lezzetlerinden biri olan kestanenin 100 gramı 195 kaloridir. Yüksek lif içeriği ile tokluk sağlar ve aldığınız kalorinin emilimini azaltır. Bağırsaklardaki faydalı bakterileri korur ve besler, kabızlık şikayetlerini önler. Kestane zengin B vitamini içeriğiyle beyin fonksiyonları için oldukça önemlidir. Antioksidan kapasitesi ve potasyum içeriği ile inflamasyonu azaltır. Kalp hastalıkları ve kanser riskini düşürür. Manganez minerali sayesinde ise kemiklerinizi güçlü tutarak osteoporoza karşı korur. 2-3 adet kestaneyi bir dilim ekmek yerine tüketebilirsiniz.

 

Boza

Soğuk havalarda karbonhidrattan gelen enerjisi ile içinizi ısıtan boza fermente bir besindir. 1 su bardağı yaklaşık olarak 120-140 kalori içerir. Kalori açısından sıvılaştırılmış ekmek gibi düşünülebilir. Boza yüksek laktik asit içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı kalkan oluşturur. Başlıca bulgur, pirinç gibi darı çeşitleri ve şekerden yapılan boza enerjiye ihtiyacı olan bireyler ve sporcular için oldukça uygundur.  B6 vitamini ile sinirlerinize, potasyum içeriği ile kalbinize ve E vitamini ile de cildinize iyi gelir.

 

Sardalya, Hamsi, Palamut

Kış demek balık demek. Hele ki balığın kulağına kar suyu kaçtı mı balık hem lezzetlenir hem de ucuzlar. Doğal ortamında avlanmış olan balıklar, sağlıklı pişirildiğinde sağlık için tartışılmaz öneme sahiptir. Balıklar elzem yağ asitleri ile büyüme ve sağlığın korunmasında yeri doldurulamayan bir besindir. Diğer et çeşitlerine kıyasla daha düşük kalorilidir. Tabi kızartmıyorsanız. Balıklar kızartılınca faydalı yağ asitleri yerini trans yağ asitlerine bırakır ve buda sizi değil sağlık sorunlarını besler. Balık tüketimi stresi ve adet dönemi yakınmalarını azaltır. Kemik, beyin ve hücrelerin sağlığını korur ve geliştirir.

 

Tahin – Pekmez

Kış aylarının 2 dakikada hazırlanan tatlısı tahin pekmez damağa da sağlığı da alternatiflerine kıyasla 10 adım öndedir. Yağ yerine de kullanılabilen tahin; zeytinyağı, ceviz, keten tohumu gibi süper besinlerdendir. Tahin susamın doğal yöntemlerle işlenerek elde edilmesinden oluşur. Susam %55 oranında yağ ve %20 oranında proteinden oluşur. Elzem olduğu kadar faydalı olan doymamış yağ asitleri kaynaklarındandır. Tekli doymamış yağ asidi (omega-9) çoklu doymamış yağ asitlerine (omega 6, omega 3) oranla daha düşüktür. Tahin stres ve birçok bilişsel süreç ile başa çıkan B vitaminlerini içerir. Tahin ayrıca cildin kendini yenilemesini sağlarken erken yaşlanma belirtilerini de önler. Östrojen hormonu yapımını teşvik edicidir bu özelliği nedeniyle yapılan bilimsel çalışmalarda bu tarz besinlerin menapoz öncesi kadınların sıcak basması, kemik kaybı, halsizlik şikayetlerinin hafiflemesine yardımcıdır. Tek başına tüketimi çok yaygın olmayan tahin sıklıkla kış aylarında tatlı niyetine pekmez ile birlikte tüketilir. İkisi özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlığa karşı da etkilidir. Ancak unutmadan iki yemek kaşığı tahin-pekmez yaklaşık 130 kaloridir. + 1 dilim ekmekle fark etmeden 200 kaloriyi yemiş olursunuz.