Fiziklerine hayran kaldığınız çoğu kişinin beslenme alışkanlıkları gereksiz kalori, şeker, tuz ve yağdan uzak enerjik olmasını sağlayacak düzeyde de protein, vitamin, mineral ve lif içermektedir. Peki nasıl?
Şöyle ki her besinin bir muadili vardır. Bu bireylerde seçimlerini ideal kiloları ya da olmak istedikleri kiloda kalmak ya da olabilmek için bir faydası olmayan anlık mutluluk kaynağı sağlıksız besinlerden uzak kalırlar.
Şeker ve yağ içeriği yüksek yiyecekler karşı konulmaz gibi gelir ancak yedikten sonra keşke yemeseydim diyorsanız, alternatiflere alışma zamanınız gelmiştir.
Patates cipsi YERİNE
Patlıcan/Pancar/Kabak/Kuşkonmaz/Havuç/Bezelye vb sebzeleri fırına sürün ideal ısı ve sürede çıtırlaştırın. Yoğurt, peynir ile kombinleyip tokluk sürenizi uzatın.
Sütlü tatlı, dondurma YERİNE
Dondurulmuş ya da soğutulmuş özellikle çilek, dut, yaban mersini, üzüm gibi taneli, ananas, muz vb meyveleri soğuk yoğurt, tarçın veya hindistancevizi ile kombinleyin arzunuza göre badem, antep fıstığı, fındık gibi yağlı yemişler ile tüketip güzelleştirip gençleştiren sağlıklı bir atıştırmalık haline getirin. Kan şekerinin daha iyi dengelenmesine ve yine tokluk sürenizin uzamasına destek atar. Ayrıca dondurma şeklinde sunuma hazırlayan buzluk kaplarını tercih edip tüketimi daha eğlenceli ve porsiyon kontrollü hale de getirebilirsiniz.
Gofret, çikolata barlar YERİNE
Çikolata özellikle bayanlar için karşı konulmazdır. Ancak yüksek yağ ve şeker içeriği nedeniyle alternatiflerine öncelik verilmelidir. Çikolataya duyulan istek magnezyum minerali yetersizliği ile ilgili olabilir bu nedenle olağan beslenme düzeninde kurubaklagil ve kuruyemişlere yer verin. Ancak asıl nedeni atlanan öğünler, ulaşımı en kolay olan tam tahıllı taneli ekmeği tüketmemek ya da düşük karbonhidratlı diyetler ile doğru orantılıdır. Bu nedenle sebze ve meylerle bu karbonhidrat açığını doldurmaya öncelik verin. Kimi zamansa tatlı isteğini yoğun tat, vitamin, mineral ve posa içeren kuru meyve çeşitleri ve hurmadan karşılamak kurtarıcı olabilir. Hurma ya da sevdiğiniz kuru meyveleri suda bekletip kakao, yulaf ezmesi, chia, kuruyemişler ile kombinleyip hücrelerinizin de beğeneceği lezzetler oluşturabilirsiniz. Ya da ilerleyen gıda teknolojisi sayesinde koruyucu ve ilave şeker içermeyen alternatifleri satın almayı deneyin. Evet raflarda duran benzerlerine kıyasla belirgin derecede pahalılar ama bir sorun NİYE?
Kurabiye canavarı olmak YERİNE
Kendinizi mental ve biyolojik olarak hazırlayın bununla ne demek mi istiyorum? Aslında açsınız ilk olarak karnınızı doyurun, canınız öğün yaptıktan sonra hala mı şekerli bir şeyler istiyor. Öğünlerinizde kompleks karbonhidratlara yer verin. Bir gofretten minimum 200 kalori alana kadar kendinize güzel bir salata ya da sebze sote hazırlayın. Sofradan bardağınıza su doldurmak için kalkın ya da telefonunuzu kontrol edin yani yerken soluklanın. Düşük kan şekerinizi kurabiye yiyerek yükseltmeyi deniyorsanız. Duygusal açlığın pençesinde olabilirsiniz. Kendinize yeni meşguliyetler edinin. Kurabiye yerine demişken favorim ev yapımı acıbadem kurabiyesi hem faydalı yağ asitleri kaynağı hem de unsuz üstelik şeker miktarını da sevdiğiniz kuru meyveler ile tadı kaçmadan yüksek oranda düşürülebilirsiniz.
Börek, poğaça YERİNE
Yüksek lif ve protein içeren patlamış mısıra ne dersiniz. Yağ ve tuz oranı size kalmış. Sindirim sisteminde şişerek kolay doygunluk sağlar, kabızlığı önler. Diyet programlarının en eğlenceli yiyeceklerindendir. Serbest radikaller vücudu ince ince kemirir, mısırın yapısı kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, kas güçsüzlüğü, osteoporoz ve saç dökülmesi gibi yaşlanma işaretlerine karşı korumaya yardımcıdır. Mısır derken örnek vermek istediğim mısırlı kahvaltılık gevrekler ya da diyet bisküviler değil çiftçimizin ürettiği yerli tohum, haşlama mısır ve ondan yapılan ürünlerdir. Kestane, nohut vb kurubaklagillerden hazırlanan seçeneklerde sağlıklı alternatifler olabilir.
Pirinç pilavı YERİNE
Pirinç Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olsa da, pirinç kan şekerini hızlı yükseltip göbek çevresinin genişlemesine neden oluyor. Tabi ki ölçü ve tüketim sıklığı pirinç pilavının sizin için bir risk olup olmadığını belirlemede ilk faktör. Pirinç pilavı yerine karabuğday, bulgur, kinoa ya da yabani pirinci kullanmayı deneyin.
Yani tüm besinlerin kitaplara sığmayacak kadar alternatifi var ve diyet yapmak sandığınız gibi tatsız tuzsuz ya da ot dolu değil. Sağlıklı beslenmedeki İLK AMAÇ uygulanabilir ve sürdürülebilir besinleri içeren listelerin bireyselliğe dikkat edilerek yeniden şekillendirilmesidir.