Diyet & Diyetisyen

Yenilenler fazla kaçınca en sık görülen yakınmalardan ilki sindirim güçlüğü ya da hazımsızlık problemidir. Hazımsızlık genellikle durup dururken çıkan bir rahatsızlık hissi değildir. Yaşam tarzı, mide enfeksiyonu (bakteri), ülser, gastroözofageal reflü, huzursuz bağırsak sendromu, gebelik, troid hastalıkları ve safra taşları gibi altta yatan başka durumları işaret edebilir. Dispepsi olarak da adlandırılan bu durum üst karında uzun süreli veya tekrarlayan ağrı ya da rahatsızlık olarak da tanımlanır.

 

Sindirim güçlüğü, hazımsızlık ya da dispepsi semptomları:

  • Mide de ekşime yanma
  • Geğirme
  • Mide bulantısı

 

Abdominal şişkinlik, gaz sıkıştırması şeklinde görülür. Diğer nedenleri motor sinirlerce bağırsakların anormal uyarımı, duyusal sinirlerin girdiyi anormal işlemesi de olabilir.

 

Peki sindirim güçlüğü şikayetlerini aşırıya kaçmadan beslenmeyle önlemenin zararsız ve denemeye değer yolları nelerdir?

 

1) Zencefil

2011 yılında yapılan bir çalışmada zencefilin mide boşalımını uyararak hazımsızlık şikayetlerini hafiflettiği gösterilmiştir. Zencefil bulantı ve iltihap giderici özelliğiyle de sindirim sistemini rahatlatır. Yaygın olarak zencefil çayı şeklinde tüketilebilir.

 

2) Papatya

Bakteri öldürücü ya da bakteri üremesini durdurucu etkisi vardır. Papatya gaz, hazımsızlık, şişkinlik gibi yakınmaları azaltır. Yemekten sonra içilen papatya çayı sindirim sistemini rahatlatır. Çayınız 5-10 dakika demlenirken üstünü kapamayı unutmayın.

 

3) Nane

Bağırsak kaslarının en güçlü yatıştırıcıları arasındadır. Sindirim sistemi spazmları ve mide bulantısını önlemeye yardımcıdır. 1 su bardağı kaynatılmış suya 1 çay kaşığı kuru nane ya da 1 tutam taze nane atılarak çayınızı demleyebilirsiniz.

 

4) Rezene veya Kimyon tohumları

Hazımsızlığı hızla önleyen bir seçenektir. Bu tohumların yağı bağırsak spazmlarını yatıştırıcı etki gösterir. Mide bulantısı ve gaz şikayetlerini gidererek mide ve bağırsak motilitesini arttırır. Çayını demlemek için 1 çay kaşığı ezilmiş tohum üzerine önceden kaynatılmış su eklenip 10 dakika kadar demlenir.

5) Anason

Şişkinlik, hazımsızlık ve gaz giderici başka bir alternatiftir. İştah kaybına karşıda etkilidir. Uçucu yağın etkisini gösterebilmesi için taze ezilmiş 2 çay kaşığı anason tohumu üzerine kaynatılmış su eklenerek 5-10 dk üzeri kapalı şekilde demlenmelidir.

 

6) Karbonat

Hazımsızlığa karşı 1 bardak suda 1 çay kaşığı karbonatı eritip içtiğinizde bu karışım mide asidini nötralize ederek gaz ve şişkinlik şikayetinin giderilmesini sağlar. Birkaç damla limon eklemek hazımsızlık başladığında gaz şikayetlerinin tırmanmasını önler.

 

7) Meyan Kökü

Glisirizin içermeyen meyan kökü sindirim sistemi yüzeyini kaplayarak mide rahatsızlığı ve hazımsızlığı önlemeye yardımcıdır. Ancak kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyonu olan kişilerde hipopotasemiye neden olabileceğinden meyan kökü kullanımında dikkatli olunmalıdır.

 

8) Klasikler

1 çay ya da tatlı kaşığı doğal elma sirkesini su ile karıştırmak, limon dilimli maden suyu, gazoz bazense sadece bir bardak ılık su yudumlamak hazımsızlık sorunu çözebilir.

 

Şikayetlerin azalmasında işe yarayacak diğer noktalar;

  • Hızlı yemek yeme
  • Besinleri iyice çiğne
  • Büyük öğünler yapma
  • Aşırı yağlı yemeklerden kaçın
  • Yiyip yatma
  • Alkol, sigara ve kafein bağımlılığını kontrol altına al
  • Domates, narenciye, asitli içecek hatta meyve suları tüketimi izlenerek elimine edilebilir.