Kilo verip sağlıklı beslenmenin bir sürü yolu vardır. Sorun size uygun yolu bulamamanız olabilir. Çünkü beslenme programınız size uymalıdır siz ona değil. Tabi o programda sağlık durumunuza, yani gördüğünüz gibi yollar birbirine bağlı ve size uymayan bir yoldan olmak istediğiniz yere gidememeniz de normaldir.
Son yıllarda popülaritesi yükselmiş olan uzun süreli açlık artık bizimde danışanlarımıza daha kolay önerebildiğimiz bir model haline geldi. Çünkü artık onlarda açlığa sabretmenin onların sonuçlarında daha parlak sonuçlar verdiğini daha sık duymaya başladı. Uzun süreli açlığın getirdiği uygulama kolaylığı ve öğünlere gösterilen özenin artması kişiyi hem duygusal hem de tükettiği besinlerde daha seçici olmayı da beraberinde getirir.
Ramazan ayını hatırlayın öğünlerde aşırıya kaçılmadığı müddetçe nasıl da zayıfladığınızı, sistem onun gibi işliyor. Tabi farklılıkları var şimdi onlara göz atalım. Kendinize daha rahat vakit ayırabildiğiniz saatlerde çeşitli ve dengeli öğünler tüketiyorsunuz çünkü toplam kalori alımınız gün içine öğün sayısının fazlalığıyla dağılmış olmuyor.
Aralıklı oruç olarak adlandırılan bu yöntemde kendinize en uygun açlık aralıklarını siz belirlersiniz.
1)Rastgele öğün atlama
Kimi gün yaşam temponuz ya da modunuz sizi düzenli aralıklarlarla beslenmekten alıkoyar. Gün içinde bir ya da 2 ana öğünü atlamanız öğün içeriklerinin besleyici değeri düşük değilse olumsuz sonuçlara yol açmaz
2) 5/2 Diyeti
Yedi günün ikisinde toplam kalori alımınızı erkekler için 600, kadınlar için 500 kaloriye düşürdüğümüz bu modelde kalan günlerde olağan beslenme modelinizi kullanırsınız. Tabi normal beslenme modeliniz yine yeterli sebze, doğal protein kaynakları, mevsim meyveleri, yeterli süt grubu besinleri ve tam tahılları içermesi önemlidir.
3) Tek öğün Diyeti
Bu planda gün içinde ufak miktarlarda sebze, meyve tüketebilirken tek bir büyük öğününüz olur. Özellikle özel günler için uygulaması oldukça elverişlidir. Ancak uzun vadeli tercih etmeyip beslenme saatleriniz ve öğün sayınız da değişkenlik oluşturmanız önemli olacaktır.
4) Haftada 2 gün açlık
Modeller farklı tabi aç kalınan sürenin artması sizin daha deneyimli olmanızı da beraberinde getirmeli önerim en zorunu seçmeden önce daha az açlık süreleri ile başlamanızdır. Bu model haftanın 5 günü normal beslenirken 2 günü aç geçirmeyi önerir. Örneğin pazartesi akşam 7-8 gibi akşam yemeği yediğinizde bir sonraki öğününüz ertesi günün akşam yemeği olacaktır. Özellikle bu model de gün içi su tüketimi baş ağrılarının önüne geçerken isteğe bağlı olarak bir, iki adeti aşmayan maden suyu, kahve vb. kalori içermeyen içecek tüketimi oyalayabilir.
Uzun süreli açlığın sağlığa olan faydaları nelerdir?
- Yağdan kilo verimi artar
- İnsulin direnci düşer
- Yaşlanma yavaşlar
- İnsülin salgılanması azaldığı için LDL (kötü) kolesterol düşer, HDL (iyi) kolesterol yükselir.
- Dengeli bir uzun süreli açlık planında vücuttaki iltihaplanma düşer yani inflamasyon azalır.