Yeni yıl demek yeni hedefler, planlar, umutlar ve dahası demek, birçoğumuz gelecek senenin geçen seneden daha iyi geçmesini dileriz. Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu dünyamızda forma girmekse hedefler listesinin içinde mutlaka yer alır. Kışın soğuk günlerinde aklımıza içimizi ısıtan sımsıcak tatil hayalleri geldiğinde, mayo ve ince kıyafetler içindeki fit olmayan haliniz hayaller balonunu birden patlatır. Sağlıklı ve zinde yaşamınıza ideal kilonuzda adım atmak için kalıcı bir karar alın. Motivasyonunuzu toplamanız için işte birkaç öneri ☺
Hedeflerinizi Belirleyin
Hedefinizin gerçekçi olması çok önemli aksi takdirde umutsuzluğa kapılıp vazgeçmeniz olası, o nedenle belirlenen hedefleri ulaşılabilir parçalara ayırın. Örneğin hedefiniz 30 kilo vermekse bu kiloyu 2-3 ayda almadığınızı aklınıza getirin ve önünüze aylık hedefler koyun. Bu ay 5 kilo vereceğim deyin. Unutmadan bu bütünün sadece bir parçası sadece istemeniz yetmez. Bunun için çabalamanız gerekecek. Hedefinize ulaştığınız da kendinle gurur duyacaksınız.
En Büyük Engel Stres ve Motivasyon Eksikliği
Stresin hayatın kaçınılmaz bir parçası olduğunun artık herkes farkında, çözüm ise onu iyi yönetebilmekten geçiyor. Kısa süreli stresler çalışma veriminizi arttırabilir. Ancak stres kronik hale geldiğinde uykusuzluk, yeme bozuklukları, depresyon, kalp hastalıkları, obezite ve obeziteye bağlı hastalıklara neden oluyor. Sorunları çözebilmek için kaynağını bilmek gerekir. Bunu en iyi siz bilecek olsanız da genel olarak uzun çalışma saatleri, egzersiz yoksunluğu, kalitesiz ya da yetersiz uyku, aile ya da arkadaşlarla geçirilen vaktin azalması asıl nedenler arasındadır.
Hareketi arttırmak için ;
- Güzel çoğu şeyin konforlu alanlardan gelmeyeceğinin bilincinde olun. En iyi stres azaltıcılardan biri egzersizdir. Düzenli egzersiz beraberinde dengeli hormon salınımını getirerek sizi iç huzura kavuşturur. Örneğin insülin direnciniz mi var ya da uykusuzluk mu çekiyorsunuz? Mutlaka kendinizi zorlayın tabi zorlayın derken hareket etmeye zorlayın. Kendinizi bayıltana ya da diğer sorumluluklarınızı yapmanızı engelleyecek kadar zorlamayın. Akşamdan egzersiz için alarmınızı kurun bu iş öncesi olacaksa kıyafetlerinizi çorabına kadar hazır etmeniz sabah işinizi kolaylaştırır. Sağlıklı, fit bir vücutla enerjiniz yükselirken özgüveniniz de geri gelir.
- Motivasyonunuzun artması için teknoloji yanınızda motive edici sosyal medya hesaplarını takip edebilir. O yapabiliyorsa ben niye kanepedeyim diye kendinizi uyandırabilirsiniz.
- Evden uzaklaşınca diğer işlerin sarpa saracağını mı düşünüyorsunuz. İnternet parmaklarınızın ucunda Youtube fitness, yoga videoları ya da dans etmenizi sağlayacak çalma listelerini deneyin. Hatta olayı daha da eğlenceli hale mi getirmek istiyorsunuz. X Box ya da Nintendo Wii’ yi denemelisiniz.
Takip Neden Önemli
Çoğumuz gün içinde ne yediğimizi takip etmeyiz. Ancak ortamlar, kişiler, saatler, duygusal durumlar yediklerimizi şekillendiriyor. Hangi ortamlarda, ne miktarda, hangi besini yediğimizi takip etmiyoruz. Ancak beslenme düzeninizi değiştirmek gibi bir hedefiniz varsa yediklerinizi kayıt etmeniz gerçekler ile yüzleşmenizi sağlar. Çoğu kişi dengesiz öğün düzeni, stres, ikramlar vb. sonucu akşamüstü saatlerinde kontrolden çıkabiliyor. Farkına varmanız sorunu çözmenizi sağlayacaktır tabi gerçekten istiyorsanız.
Sosyalleşin
Aşırı sosyallik kişinin daha çok sağlıksız besinle karşı karşıya kalmasına neden olurken, zayıf sosyal bağlar da kişinin daha çok yemesine ve hareketsizliğine neden olabilir. Zayıf sosyal ilişkiler bireye alkol ve sigaranın ya da obezite ve hareket azlığının verdiği zarar kadar kötü etkileyebilir. İlgi alanınıza yönelik eğitim, kurs ya da seminerlere katılabilir. Dernek ya da kulüp üyeliği edinmeyi deneyebilirsiniz. Yeni insanlarla tanışmanızı sağlarken sözel becerinizin de gelişmesini sağlar. Ayrıca çevreyle etkileşmenin çalışmalar ile alzheimer riskini de düşürücü etki gösterdiği bilinmekte.
Uyku, İştah, Gençlik, Bağışıklık Sistemi ve Dahası ile Direkt İlişkili
Siz uyusanız da vücudunuz içten içe hormonlar salgılayarak çalışmaya devam ediyor. Ghrelin (açlıkta salınımı artan)- leptin (tokluk durumunda salınan) dengesinin kurularak gün içindeki yeme düzeninizi direkt olarak etkiliyor. Kaldı ki vücudun insüline verdiği yanıt üzerine de etkili.
Kalp ve damarlar uyku sırasında onarılıyor. Büyüme hormonu salınımını etkilediğinden çocuk ve gençler için ekstra önemli. Vücudun hastalıklara daha rahat karşı koyabilmesi içinde dinlenmesi önemli. Öğrenme, algılama ve problem çözme üzerine de etkileri söz konusu yani kaliteli gece uykusu sağlığın vaz geçilmezi. Bunun için dinlendiğinizi sandığınız televizyon karşısında daha az vakit geçirin ya da geç saatlere kadar çalışmak zorunda kalmamak için çalışma düzeninizi gözden geçirin.
Resmin bütününü görmeniz dileğiyle.