Mevsim değişimleri havadaki farklılık kadar tezgahlardan da hissedilir. Tıpkı doğa gibi tezgahlar da daha az renkli bir hal alır ve meyveden çok sebze çeşitlerini görürüz. Kışın favori sebzelerinin sağlığa olan katkılarına yakından bakalım.
Kereviz
Vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişmiş inflamasyonun neden olduğu hasarları azaltmaya yardımcıdır. Kerevizde bulunan apigenin etken maddesi anti kanserojen özelliktedir. İnflamasyona neden olan proteinlere karşı savaşarak immun yanıtı dengeler. Yüksek kan basıncını dengelediği çalışmalar ile gösterilmiştir. Yüksek yağlı diyet tüketenlerde kolesterol ve LDL kolesterolü düşürücü etki gösterir. Sinir hücrelerini destekler bu nedenle öğrenme ve hafızayı geliştirdiği çalışmalarla gösterilmiştir. Elma, ıspanak ve limon ile blendır ederek pratik bir şekilde de kullanabilirsiniz.
Şalgam
Doku ve bağışık sistemini destekleyen C vitamininden zengindir. Metabolizmanın sağlıklı çalışabilmesini sağlayan B vitaminlerinin (piridoksin, riboflavin, tiamin, niasin, folat, pantotenik asit) çoğunu içerir. Bu nedenle göz, karaciğer, cilt-saç ve sinir sistemi sağlığına katkıda bulunur. 1 kasesi 200 kalori olan haşlanmış patatese kıyasla aynı miktarı 50 kalori ve bol lif içeren şalgam iyi bir alternatif olacaktır. Yaprakları ise iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Pırasa
Pırasanın sağlığa olan katkılarının çoğu tıpkı soğan ve sarımsakta da olan alisinin flavonoidleriyle ilişkilidir. Bu sayede bakteri, mantar ve viral enfeksiyonlara karşı vücudu kuvvetlendirir. Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olarak kardiyovasküler sistemin gerginliğini (inme, kalp krizi, ateroskleroz vb.) azaltır. Araştırmalarında desteklediği üzere alil sülfidleri sayesinde çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu. Doğal prebiyotik yapısıyla sindirim sistemi sağlığını koruyup geliştirerek genel sağlığımızı korur. Kemiklerin korunması için gerekli kalsiyum ve magnezyum minerallerinin de iyi bir kaynağı.
Lahana Çeşitleri
Kırmızıdan mora ve yeşillin 50 tonuna 🙂 kadar renklerde olan lahana çeşitlerinin bir kasesi yaklaşık olarak (150 gram) 35 kaloridir. Turpgil sebzelerin (sülforafan, antosiyanin, apigenin içerikleri ile) 30 yıldır kansere karşı (özofagus, pankreas, melanom, prostat) koruyucu etkisi olduğu gösterilmektedir. Bilimsel çalışmalar, küçük miktarda bile flavonoid içerikli beslenmenin koruyucu olabildiğini saptamıştır. Yüksek miktarda flavonoid içerikli beslenmek ise damar tıkanıklığı ve yüksek kan basıncını düşürmektedir. Turşu olarak tüketiminde ise fermentasyon gerçekleştiği için bağışıklığı yükseltici gücüde artar.
Kabak Çeşitleri
Kabak (sakız kabağı) iyi bir C vitamini, balkabağı ise süper bir A vitamini kaynağıdır. Sarı kabak daha yumuşak, kara kabaksa daha sert yapılıdır. Kabak erkeklerin günlük C vitamini ihtiyacının %30’nu, kadınların ise yaklaşık %25’ni karşılar. Bunun yanı sıra A vitamini çeşitlerinden olan lutein ve zeoksantin içeriği ile güneş ışınlarının göze verdiği zarara karşı gözü korur. Manganez içeriği sayesinde de kolojen üretimini destekleyerek cilt ve dokuların sağlığını korur. Sevmiyorum diyorsanız sakız kabağını uzunlamasına kesip limon, zeytinyağı, baharat, mısır unuyla harmanlayıp fırında kızartmayı ya da balkabağını çorba şeklinde tüketmeyi denemelisiniz.