Selülit deri altı yağ dokusundaki düzensizlik nedeniyle cildin portakal kabuğu görünümü almasıdır. Genel olarak kalça, bacaklarda görülen selülit 10 kadının 9’unun ortak derdidir. Kol, karın gibi vücudun diğer bölgelerinde de selülit görünümü oluşabilir. Selülit oluşumunun altında yatan temel problem dolaşımdaki bozukluklardır. Dolaşım bozukluğu dışında beslenmede yanlış seçimler, hareket azlığı, hormonal durum ya da kullanılan ilaçlar selülit oluşumuna yol açar. Selülit görünümünün azaltılmasında beslenme oldukça önemlidir. Önerilerime göz atın.
Sıvı Tüketimini Arttırın
Yeterli sıvı özelliklede su tüketimi selülit iltihabı ile savaşmakta etkilidir. Su vücudunuzun toksinlerden kurtulmasını sağlarken, metabolizma hızınızı da arttırır ve cildin nemli ve canlı durmasını sağlar. Kilonuzu iki ile çarpıp bu değeri de 30 ml ile çarptığınızda selülit oluşumuna karşı tüketmeniz gereken sıvı miktarına ulaşırsınız. Günlük sıvı alımınızı arttırmak için sebze meyve ağırlıklı beslenmenin yanı sıra aromalı su ve kafeinsiz içecek alımını arttırabilirsiniz. Ayrıca idrarın açık renkli olması da sıvı alımının iyi olduğuna işaret eder.
Çinko minerali
Selülitler ile savaşmakta çinko minerali önemlidir. Çinko minerali cilt hücrelerini güçlendirir. Kırmızı et, ıstakoz, kuru fasulye, kepekli tahıllar, badem ve süt çinko minerali kaynağıdır.
Toksin Kaynaklarından Uzaklaşın
Selülit, sigara, alkol ve çeşitli koruyucu madde içeren paketli gıdaların tüketimini kontrol altına alın mümkünse sıfırlayın. Bu tarz alışkanlıklar dolaşım sistemi sağlığına olumsuz olarak etkileyerek selülit oluşumunu tetikler.
Probiyotik Kaynaklarını Tüket
Başlıca yoğurt, sirke, kefir, peynir, kombu çayı probiyotik besinlerdendir. Turşu tuz içeriği nedeniyle duruma uygun değildir. Probiyotikler laktobacillus acidophilus ve benzeri yararlı bakterilerin bağırsaklardaki oranlarını arttırarak selülit oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Faydalı Yağlara Öncelik Verin
Dolaşım sistemini yavaşlatıp damarları tıkayıcı özellikteki doymuş yani hayvansal kaynaklı yağlar yerine omega 3, omega 6 ve omega 9 içerikli sıvı yağları tercih edin. Esansiyel yağ asitleri bağ dokusunun ham maddesi olan kolojen dokuyu destekleyerek cildi güçlendirir ve selülit görünümünü azaltıcı etki sağlar. Sağlıklı pişirilmiş yağlı balıklar, zeytinyağı ve fındık gibi yağlı tohumlara mutfağınızda yer açın.
C ve E Vitaminleri ile Selülit Görünümünü Azaltın
Yapılan çalışmalar C ve E vitaminin selülit ile savaşmakta etkili olduğunu destekler. C vitaminini maydanoz, biber, kivi, turunçgiller, karpuz, domates gibi besinlerden alabilirsiniz. E vitamini içinde beslenmenizde yapraklı yeşillikler, yağlı tohumlar, çiğ kuruyemişlere yer verin.
İyot kaynağı besinleri tüketin
İyot minerali, troid hormonunun yapısına katılır. Troid hormonu ise büyüme gelişme ve metabolizma dengemiz için oldukça önemli bir hormondur. Dünyanın birçok ülkesinde tiroit rahatsızlıklarında ve iyot eksikliğiyle ilgili diğer sorunlarda kullanılan deniz yosunu yüksek oranda iyot mineralini içerir. Klorofil içeren yeşil sebzelerin çoğunda bulunan ksantofilli bileşikler vücudun daha kolay yağ yakmasını sağlar.
Egzersiz olmazsa olmaz
Lenfatik drenajın sağlıklı ilerlemesini sağlayan egzersizler damar yapınızı da güçlendirir. Vücudun ikinci dolaşım sistemi olan ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan lenf sisteminin sağlığını korur ve geliştirir. Hareketli bir yaşamla tıkanmayan dokularda selülit oluşma ihtimalide söz konusu olmaz. Egzersiz ayrıca yakılan kalorilerle birlikte yağ dokusu azalmasını sağlarken, kas kitlenizin artmasını dolayısıyla daha hızlı çalışan bir metabolizmaya ulaşmanızı da sağlar.